13. 7. 2022 - MTBO Zvůle

Letní období nabízí vedle obvyklých „pěších“ vícedenních závodů také různé akce pro příznivce orienťáku na horských kolech. Jedna z nich se už tradičně koná v oblasti České Kanady se startem a cílem na Zvůli. Závodí se ve 2-3členných hlídkách metodou scorelauf, kdy se sbírají body za nalezené kontroly.

Kontroly se nacházejí většinou u zajímavých objektů (studánky, kapličky, rybníčky, staré stromy, opuštěné hřbitovy apod.) stranou od hlavních turistických tras, takže si závodníci mohou projet spoustu krásných míst, kde ještě nikdy nebyli, i když bydlí hned za rohem. Jezdí se podle běžné cyklomapy a trať by měl dle pořadatelů zvládnout každý, kdo umí číst. To ale neznamená, že se nedá zabloudit. Letos se závod konal v prostoru jižně od spojnice Kačlehy-Mosty a zavedl nás i na některá známá místa, jako jsou skály na Hradišti, skály pod Hůrkami nebo kaplička v lese u Dobré Vody. Právě na téhle kontrole (č. 32) ztratilo hodně lidí cenné minuty tím, že přejelo správnou odbočku, ale podobně zrádná byla třeba i zdánlivě primitivní kontrola č. 41 vývrat na modré turistické značce. Mapu se záznamy postupů si můžete prohlédnout zde.

Tradiční dřevěná medaile
Některé kontroly byly hůře dostupné

Členům SJH se dařilo a hned dvě hlídky si odvezly první místo ve své kategorii – Marta a Míša M. v kategorii ženy dlouhá trasa (597 bodů) a Kuba a Jirka Míchalovi v kategorii rodiny krátká trasa (15 kontrol za 4:10:00). Pěkné výkony v těžké konkurenci podali také Veselých v kategorii mix dlouhá trasa (762 bodů), Potužníkovi a Parkanovi v kategorii rodiny dlouhá trasa (595 a 567 bodů) a Petrů a Kašparů v kategorii rodiny krátká trasa (14 a 13 kontrol)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.